Obmedzením hazardu v meste sa bude zaoberať generálna prokuratúra

09.08.2012 Humenné

Humenné 9. augusta (TASR) - Humenský poslanecký zbor zobral dnes počas svojho zasadnutia na vedomie informáciu o proteste Krajskej prokuratúry v Prešove proti uzneseniu, ktorým Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Humennom schválilo v novembri minulého roka všeobecne záväzné nariadenia (VZN) o obmedzení hazardu na území mesta.
"Dôvodom podania protestu prokurátora bolo, že bol porušený § 12 ods. 7 zákona o obecnom zriadení, pretože za prijatie všeobecne záväzného nariadenia hlasovalo len 12 poslancov, pričom potrebné kvórum na jeho prijatie bol počet 13 poslancov z 21 prítomných," uviedol pre TASR hovorca Krajskej prokuratúry v Prešove Marián Spišák.
Za VZN, ktoré malo od júna tohto roka povoľovať v meste prevádzku viacerých druhov výherných prístrojov v kasínach, nie však v herniach, reštauráciách či pohostinstvách, teda nezahlasovalo podľa názoru Krajskej prokuratúry dostatočné množstvo poslancov. Spomínaný protest proti VZN podala po preštudovaní na vec sa viažucich spisových materiálov mesta ako aj Okresnej prokuratúry v Humennom.
Na okolnosti prijatia sporného VZN však majú niektorí právnici iný názor, preto ho chce humenská samospráva podrobiť analýze Generálnej prokuratúry. Mesto Humenné nechce podľa slov jej primátorky Jany Vaľovej (SMER-SD) robiť arbitra medzi okresným a krajským prokurátorom. Okresný prokurátor totiž skonštatoval, že VZN o obmedzení hazardu na území mesta bolo prijaté v poriadku, krajská prokuratúra však reagovala protestom.
"Chceme, aby Generálna prokuratúra dala jasne vedieť mestskému zastupiteľstvu ako sa má zachovať či má, alebo nemá prerokovať protest prokurátora. Chcela by som zdôrazniť, že prokurátor nenapadol VZN, to platí, VZN prešlo troma pätina poslancov, sme si istí. Stojíme si za tým, že je v poriadku," konštatovala Vaľová.
Spokojnosť s prijatým VZN však nevyjadrujú zástupcovia spoločnosti, ktorí na území mesta k 1. júnu tohto roka skončili s prevádzkou výherných prístrojov v herniach či reštauráciách. "Cítime sa poškodení tým, že sme boli odsunutí všeobecne záväzným nariadením odtiaľto kvôli tomu, aby tu mohlo vzniknúť kasíno. Keby tu zakázali všetko, aj kasína, tak by sme s tým problém nemali," poznamenal prevádzkovateľ spomínaných zariadení Ľubomír Pidaný.
Od slovenských zákonodarcov požaduje čo najrýchlejšie prijatie legislatívy, ktorá by obmedzovanie jednej skupiny podnikateľov na úkor druhej v oblasti hazardu, zakazovala.
Podľa predošlých vyjadrení primátorky Vaľovej je VZN v jeho súčasnej podobe pre Humenné prínosom. "Cieľom obmedzenia hazardných hier na území mesta je, aby tí, ktorí poberajú len sociálne dávky či minimálnu mzdu, nemali jednoduchý prístup k tomu, aby ich prehrali na prvom rohu. Záujmom mesta je obmedziť prístup k automatom existujúcim hráčom, ako aj znížiť možnosť získania závislosti potenciálnym hráčom."
Prvá žena miestnej samosprávy sa neobáva, že si bývalí prevádzkovatelia výherných automatov v Humennom uplatnia voči mestu na základe protestu prokurátora ušlý zisk či vzniknuté škody. "Všetko robíme právne tak, aby k takejto veci nikdy nedošlo," uzavrela Vaľová.
 

Vyberte región